Home / Vaccination Sydafrika

 

När man reser till Sydafrika kan det vara en god idé att se över vilka vaccinationer man har och ifall man bör ta några vaccinationer innan man reser. Vaccinering är något som är individuellt och man bör alltid rådfråga läkare i samband med vaccination.

Ett bra tips är att gå till en vårdcentral, dessa har inget vinstintresse och ger i stort sett alltid en objektiv rekommendation. Även privata kliniker går bra, men det gäller att vara vaksam och pålåst, det är inte ovanligt att privata kliniker försöker sälja på extra vacciner som kanske inte alltid är nödvändiga.

I denna artikel har vi sammanfattat generella vaccinationsråd inför reser till Sydafrika. Notera att vi inte är läkare och att man alltid bör rådfråga en läkare när det gäller vaccination.

Alla resenärer rekommenderas att ta vaccin mot hepatit A och hepatit B. Detta är en bra rekommendation för alla resenärer då dessa sjukdomar förekommer överallt i världen.

Malaria

Risken att få malaria i Sydafrika är väldigt liten och det är sällan nödvändigt att ta läkemedel innan man reser. För att skydda sig mot myggstick kan man istället ha luftkonditionering eller fläkt i sitt sovrum. Man kan också ta med sig ett eget myggnät eller kontakta boendet i förväg och fråga ifall det finns myggnät.

Tyfoid

Stannar man i mer än tre veckor brukar det vara rekommenderat att ta vaccin mot tyfoid. Samma rekommendation kan gälla ifall man ska bo under enkla förhållanden.

Tuberkulos

Ska man leva med lokalbefolkningen i sex månader eller längre brukar det vara rekommenderat att man ska vaccinera sig mot tuberkulos.

Gula febern

Reser man från ett land där gula febern förekommer är det ett krav att vaccinera sig mot sjukdomen.

Ytterligare råd är att man tvättar händerna ofta, särskilt innan måltid och att man helst undviker att klappa vilda hundar. Även rabies inte är vanligt, så förekommer det bland en del vildhundar och det är bättre att ta det säkra före det osäkra.