Sevärdheter i Sydafrika

Home / Sevärdheter i Sydafrika

 

Hela Sydafrika är en enda stor sevärdhet och här finns något för alla. I Kapstaden och Johannesburg finns det gott om sevärdheter, både klassiska sevärdheter och annorlunda sevärdheter. I denna artikel har vi listat Sydafrikas mest kända sevärdheter.

Safari

Sydafrika har flera nationalparker som erbjuder safari, varav Kruger National park kanske är den mesta kända. Att åka på safari är en oförglömlig sevärdhet, speciellt om man har ett intresse för djur och natur. Det är något alldeles magiskt att få komma så nära naturen och verkligen uppleva den.

Vingårdar

Sydafrikas vingårdar är världskända och dessa är en av landets stora sevärdheter. Bland vingårdarna bjuds man på fantastiskt goda viner och ett vackert landskap med pittoreska vyer.

Robben Island

Besök den gamla fängelseön där landshjälten Nelson Mandela satt fängslad i 18 år. Idag är ön en populär turistattraktion som visar upp hur livet var på ön. Man kan bland annat få se hur Nelson Mandelas cell såg ut.

Taffelberget

Ett besök i Sydafrika är inte komplett utan att ha varit uppe på taffelberget. Detta är en av Sydafrikas mest kända sevärdheter som lockar miljoner besökare varje år. Man kan ta sig upp både via linbana eller genom att vandra på egen hand. Utsikten uppifrån Taffelberget är sannerligen magiskt, särskilt vid soluppgång och solnedgång.

Godahoppsudden

Afrikas sydligaste punkt finner man vid Godahoppsudden, som idag är en nationalpark och hem åt många vilda djur. Godahoppsudden är en historisk plats som spelat en mycket roll i världshandeln, sedan man upptäckte att det var möjligt att åka runt Afrika här – år 1488.

Soweto

Kontrasterna mellan fattiga och rika är stor i Sydafrika, större än i många andra länder i världen. Att besöka en kåkstad är kanske ingen traditionell sevärdhet, men det är en sevärdhet som kan få en att öppna upp ögonen. Soweto är en av världens största kåkstäder och har en befolkning mellan 1 till 6 miljoner människor, kåkstaden är belägen utanför Johannesburg och det finns inte någon som faktiskt vet hur många det bor i Soweto egentligen.

Att besöka Soweto är både intressant och spännande och ger en insyn i fattiga Sydafrikaners vardag. Men som vit ska man absolut inte åka hit ensam om man vill vara säker. De flesta som bor i Soweto är väldigt trevliga och ärliga människor, men tyvärr finns det fortfarande starka anspänningar mellan vita och svarta i det här området. Åk hit med en certifierad reseledare, och tänk på att alltid visa respekt och värdighet mot lokalbefolkningen.

Blyde River Canyon

Här får man en underbar panoramautsikt över en av världens vackraste platser – God’s window. Här kan man njuta av spektakulära vandringsleder eller en utomordentlig sightseeing med bil. Landskapet är otroligt vackert och frodigt.

Vilda kusten

På den vilda kusten väntar en otämjd natur med övergivna stränder och ett rikligt djurliv. Här väntar alltifrån delfiner till häst- och vandringsturer i vackra landskap till Casino, hotell och golfbanor. Området har länge varit bebott av Xhosafolket, vilket syns tydligt när man åker runt längs den vilda kusten.


Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar i Sydafrika, så tar svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om kortet

Du kanske också gillar