Home / Resetips / Priser och prisnivå i Sydafrika

 

Prisnivån i Sydafrika är generellt mycket lägre än i Sverige och man får helt enkelt mer för pengarna i Sydafrika. Många delar av Sydafrika är utvecklade och håller en hög standard, men importerade varor kan fortfarande sticka iväg i pris. Köp därför med dig reseprylar och andra saker som hör till semestern innan du åker hemifrån Sverige.

Kan man tänka sig att leva lokalt så finns det mycket pengar att spara, alla lokala restauranger och marknader runt om i Sydafrika är oerhört billiga jämfört med Sverige. Här finns också chansen att pruta ner priset på varor.

Om man istället jämför priser på Mat och dryck i Sydafrika, så är det ungefär halva priset eller mer som gäller i Sydafrika jämfört med Sverige. Handlar man lokalt eller går på lokala restauranger så kan man förvänta sig väldigt låga priser jämfört med hemma. Sydafrika är dock ett land som lockar många turister varje år och det finns gott om ”turistiga” restauranger som tar ut överpriser.

Något som är positivt med maten i Sydafrika är att man alltid jobbar med färska råvaror. Det mesta är närproducerat och odlat någonstans i landet. Man har egentligen inget behov av att importera mat och dryck eftersom allt finns tillgänligt inom landet. Kött håller hög standard och lika så gör frukt och grönsaker. Även drycker håller hög standard med lokala viner och ölsorter.

Det är också billigt att ta sig runt kollektivt i Sydafrika, taxiresor är dyrast, men jämfört med Sverige så är taxiresor fortfarande billiga i Sydafrika. Numera finns även UBER i storstäderna.

Nedanstående priser är angivna i svenska kronor (SEK).

Cirkapriser restaurang:

  • En enkel lunch: 60 SEK
  • Trerätters middag för två personer: 250 SEK
  • Coca Cola: 7 SEK
  • Lokal öl (50cl): 15 SEK
  • Vatten (33cl): 6 SEK

Cirkapriser butik:

  • Coca Cola: 5 SEK
  • Lokal öl (50cl): 10 SEK
  • Vatten (1,5L): 10 SEK
  • 75 cl vin: 40 SEK
  • Cigaretter (marlboro): 25 SEK

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar i Sydafrika, så tar svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om kortet

Priserna ovan är cirkapriser i Sydafrikas huvudstad – Kapstaden, men de fungerar bra som riktmärke i hela landet. Utanför storstäderna kan vissa produkter vara billigare, speciellt mat och dryck.

 
 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *