Pretoria Reseguide

Home / Pretoria Reseguide

 

Pretoria är administrativ huvudstad i Sydafrika och är till skillnad mot Kapstaden och Johannesburg lite lugnare och ”finare” med många vackra parker, trädgårdar och en vacker arkitektur. Här finns också två av landets finaste universitet och det är många av landets akademiker som bor i staden.

Pretoria passar dig som vill ha det lite lugnare, men ändå vill åka till en livlig storstad. Det är lite enklare att ta sig runt här än i till exempel Johannesburg. Stämningen är heller inte lika hektisk.

Sevärdheter och Saker att Göra i Pretoria

Åk in till Johannesburg

Pretoria ligger endast 5 mil från världsmetropolen Johannesburg och det är nästan ett måste att åka till Johannesburg, även känt som Jo’burg. Det är enkelt att ta sig dit antingen via buss eller tåg. Väl framme väntar shopping och fest i överflöd.

Spana in arkitekturen

Pretoria är en av de städer i Sydafrika, som det än idag finns ett stort kolonial arv i. Detta syns inte minst på den vackra arkitekturen som härstammar från den brittiska kolonialtiden i staden. Även senare sydafrikansk arkitektur är väldigt vacker och unik.

Trädgårdar och museum

Förutom vacker arkitektur så har Pretoria ett stort utbud med vackra trädgårdar och intressanta museum. Några av de bästa parkerna är: National Botanical Garden, National Zoological Gardens. Museum som är värda ett besök: Pretoria Forts, Kruger House och Freedom Park.

Shopping och mat

Pretoria har ett bra utbud av shopping och det finns ett flertal lokala marknader och shoppingmalls att besöka. Det finns också ett brett utbud av barer och restauranger som serverar traditionella maträtter och drycker till bra priser.

Ta sig runt

Hyrbil

Det bästa transportmedlet i Sydafrika är hyrbil och Pretoria är inget undantag. Det ger en frihet och gör allting smidigare under sin resa. Det finns gott om ställen som hyr ut bilar. Vägarna är generellt väldigt bra och bensinen är billig.

Buss

Lokala bussar tar dig runt till de olika områdena i staden. Det är billigt att åka och det är säkert. Men håll koll på dina värdesaker, då ficktjuvar kan förekomma precis som i alla andra storstäder.

Taxi

Taxi är det säkraste alternativet för att ta sig runt i Pretoria, men också det dyraste transportmedlet. Ska man åka runt mycket är det betydligt billigare och smidigare att hyra en egen bil.

Resa hit

Från Sverige går inga direktflyg till Pretoria, inte heller till Kapstaden eller Johannesburg. Men det går ändå att resa till Sydafrika på ett smidigt sätt. Från Frankfurt eller London avgår direktflyg till Kapstaden och Johannesburg. Från Kapstaden kan man sedan ta ett inrikesflyg till Pretoria och från Johannesburg är det smidigt att ta tåg eller buss.

En typisk tur och returbiljett till Sydafrika kostar mellan 6000-10000 svenska kronor.

Bra att veta

Flygtid

Flygresan tar cirka 14-16 timmar beroende på flygbolag och vindar.

Tidsskillnad

 • När Sverige har sommartid är det ingen skillnad.
 • När Sverige har vintertid så är det +1 timme

Klimat

Klimatet i Pretoria är milt och behagligt där temperaturen i stort sett aldrig understiger 6 grader när det är som kallast. Medeltemperaturen ligger dock runt 20-25 grader. Det regnar som mest mellan oktober och mars, det är även då Pretoria har sina varmaste månader. Från april till september är det torrperiod och i samband med det sjunker temperaturen något. Precis som resten av Sydafrika, så har Pretoria vinter när Sverige har sommar, och sommar när Sverige har vinter eftersom att Sydafrika ligger på det södra halvklotet.

Månad Max. temperatur Min. temperatur Vatten temperatur Soltimmar Regndagar
Januari 28 16 8 13
Februari 28 16 8 9
Mars 27 14 8 10
April 24 11 8 7
Maj 22 6 9 2
Juni 19 3 9 2
Juli 20 3 10 1
Augusti 22 5 10 2
September 26 10 10 3
Oktober 27 13 9 8
November 27 14 9 12
December 28 15 9 13

Prisnivåer i Pretoria

Cirkapriser restaurang:

 • En enkel lunch: 60 SEK
 • Trerätters middag för två personer: 250 SEK
 • Coca Cola: 7 SEK
 • Lokal öl (50cl): 15 SEK
 • Vatten (33cl): 6 SEK

Cirkapriser butik:

 • Coca Cola: 5 SEK
 • Lokal öl (50cl): 10 SEK
 • Vatten (1,5L): 10 SEK
 • 75 cl vin: 40 SEK
 • Cigaretter (marlboro): 25 SEK

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar i Sydafrika, så tar svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om kortet

Befolkning

Det bor ungefär 3.5 miljoner personer i Pretoria. 

Språk

Engelska, Afrikaans, Zulu och andra lokala afrikanska språk. 

Valuta

Sydafrikanska Rand (ZAR). 

Eluttag

220 volt. För att ladda sina elprodukter krävs en brittisk adapter med tre piggar.

Kranvatten

Kranvattnet går bra att dricka i Pretoria. 

Du kanske också gillar