Mat & Dryck

Home / Mat & Dryck

 

Kvalitén på mat är en av världens högsta i Sydafrika, mycket tack vare att i stort sett allt är närproducerat och att det finns mycket organiskt. Sydafrika behöver därför inte importera något särskilt, utan får allt från sin egen natur så som frukt, grönsaker och kött.

Middag

Den vanligaste middagen består av grillat kött med diverse tillbehör. Vilket kött man grillar varierar från lokala specialiteter som struts, impala och krokodil, till mer västerländska maträtter med nötkött och fisk samt andra köttsorter. En sydafrikansk barbeque är även känt som Sydafrika Braai.

Nationalrätten i Sydafrika är Bobotie, som är en smakrik blandning av kött och frukt. Utseendemässigt är den ganska lik en grekisk moussaka. Bobotie kan göras på många olika sätt och runt om i Sydafrika finns det gott om variationer. Hur som helst är det ett måste att testa denna utsökta maträtt när man åker till Sydafrika!

Förutom lokala specialiteter så serveras det även mycket europeisk mat. Det sydafrikanska köket har influerats av det europeiska och som turist är det inte några problem att hitta restauranger som serverar maträtter man känner igen.

Jämfört med Sverige är det billigt att äta ute på restaurang i Sydafrika. Servicen är oftast väldigt bra och maten likaså, det märks att de flesta restauranger lagar maten med kärlek och att det är färska råvaror som används.

Efterrätt

Det finns gott om desserter och godsaker att smaska på efter maten (eller vid andra tillfällen). Några populära efterrätter som är värda att prova: Malva pudding, Milk tart, Koeksisters, Guavaglass, Soetkoekies och marshmallows med Bar one sås.

Drycker

Sydafrika har många drycker att erbjuda, både inhemska favoriter och mer kända drycker som coca cola. Men den dryck som Sydafrika kanske mest är känt för är vin. I Sydafrika produceras stora mängder av vin i världsklass som både säljs lokalt och exporteras runt om i världen. Det självklara valet till middagen är att ta ett glas inhemskt vin.

Andra drycker att prova på

Sydafrikaner är även kända för sina många ölsorter och det är väldigt vanligt att man dricker öl i Sydafrika. Det finns gott om smaker och varianter att välja på och det finns garanterat något som passar alla som gillar öl.

Umqombothi – Denna öl är gjord på majs och har en lägre alkoholnivå än vanliga ölsorter samt ett högt innehåll av B-vitamin.

Amarula – En sydafrikansk klassiker som säljs på systembolaget.

Rooibos – Rött te, som växer i två specifika dalar i Sydafrika.

Stoney’s ginger beer – En lokal läskande dryck som absolut är värd att testa.

Du kanske också gillar