Home / Klimat och väder i Sydafrika

 

Sydafrika är ett härligt land med rik natur och ett behagligt klimat året runt, men trots det så kan det skilja sig en hel del mellan olika delar av Sydafrika. I denna artikel ger vi dig allt du behöver veta om Sydafrikas klimat och väder.

Klimat i Sydafrika

Sydafrika är ett stort land med varierande klimat beroende på vart i landet man befinner sig. Längs den västra kusten där bland annat Kapstaden ligger, så råder det i stort sett ett klassiskt medelhavsklimat med behagliga temperaturer och luftfuktighet året runt. Inåt landet är klimatet mer tempererat, medans vissa områden är mer subtropiska, till exempel omkring Krugerparken. Längre upp i landets nordöstra del är klimatet torrare och man skulle nästan kunna kalla det för ökenområde.

Så, det skiljer sig alltså en hel del, men med svenska mått är det varmt året runt, förutom på nätterna, då det kan bli ganska kallt jämfört med dagen. För den som vill bada i Sydafrika ska man inte åka till västkusten, vattnet från Atlanten är kallt med en medeltemperatur på 15 grader. Östkusten har betydligt varmare och behagligare vatten som lämpar sig för bad.

Medeltemperatur och årstider i Sydafrika

Eftersom att Sydafrika ligger på det södra halvklotet, så innebär det att när vi i Sverige har vinter, så har Sydafrika sommar och tvärtom när Sverige har sommar, så har Sydafrika vinter. Våren i Sydafrika pågår från augusti till mitten av oktober på ett ungefär. Sommaren pågår från mitten av oktober till mitten av februari. Hösten varar från februari till april och till sist går det över till vinter från maj till juli.

Årstiderna är ungefärliga och ger ett bra riktmärke, men kan naturligtvis skilja sig från år till år.

Medeltemperaturen i Kapstaden ser ut som nedan:

Månad Min Medel Max
Januari 16 20 27
Februari 16 20 28
Mars 15 19 26
April 13 17 24
Maj 10 14 20
Juni 8 12 18
Juli 8 12 17
Augusti 8 12 18
September 9 13 19
Oktober 11 15 22
November 14 18 24
December 15 19 26

 

Vill man ha sol och värme gör man alltså bäst i att besöka Kapstaden någon gång från november till februari/mars. Vädret är behagligt året runt, men vill man vara säker på sol är det bäst att åka till Kapstaden under den sydafrikanska sommaren.

Har du några frågor om Sydafrikas klimat och väder? Hör gärna av dig eller lämna en kommentar nedan.

 
 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *