Kapstaden Reseguide

Home / Kapstaden Reseguide

 

Kapstaden är huvudstad i Sydafrika och erbjuder både ett livligt vardagsliv och en vacker natur med många sevärdheter och fina stränder. I Kapstaden finns något för alla, oavsett ålder och intresse, vare sig man är ute efter en adrenalinkick eller en mysig vinprovning. I den här reseguiden delar den svenske resebloggaren Swedish Nomad med sig av sina bästa tips till Kapstaden. 

Sevärdheter och Saker att Göra

Table Mountain

Uppifrån Table Mountain kan man njuta av en sagolik utsikt över staden och landskapet, som även anses vara en av världens vackraste utsikter. Det går att ta sig upp antingen via en linbana eller genom vandring. Linbanan i sig är en härlig upplevelse, så ett bra tips kan vara att åka upp med linbanan och sedan ta sig ner till fots.

Lion’s Head och Devil’s Peak

Runt omkring Kapstaden finns det gott om vandringsleder och Lion’s Head och Devil’s Peak är två av de mest populära vandringslederna. Gillar man att vandra och att titta på vackra utsikter så rekommenderar vi alla tre, men har man inte tid eller lust, så är det väl Table Mountain som erbjuder den mest spektakulära upplevelsen.

Robben Island

Det var på denna ö som den sydafrikanska legenden Nelson Mandela hölls fången i 18 år. Numera är ön en turistattraktion där man kan få en guidad tur runt ön och i fängelset. Bland annat så får man se cellen där Nelson Mandela hölls fången.

Wine Flies Wine Tours

Åk på guidad tur genom vinrankorna och gå på vinprovning. Sydafrika är kända för sitt vin världen över och detta är ett utmärkt läge att lära sig mer om både viner och kulturen.

Extreme Scene Day Trips

Är man ute efter en adrenalinkick kan vi rekommendera att man kontaktar företaget Exteme Scene Day Trips, som erbjuder alltifrån ”Shark cage” till glidflygning och helikopterturer.

Stoked School of Surf Lessons & Surf Trips

Lär dig att surfa och bli ett med vågorna. Sydafrikas kuster erbjuder fantastiska möjligheter för surfing, kitesurfing och vindsurfing. Särskilt Kapstaden som anses vara ett av det bästa ställena för att utöva dessa vattensporter.

Cape Point och Godahoppsudden

Ta dig ut till den sydöstligaste punkten i Afrika och blicka ut över havet. Godahoppsudden är också en historisk plats som haft stor betydelse när de första upptäckarna seglade runt jorden.

Gå på Spa

Att gå på spa är kanske inte det första man tänker på att göra i Kapstaden, men sanningen är faktiskt att det finns ett par riktigt bra ställen med spabehandlingar. Priserna är oftast mycket lägre än vad samma behandling skulle kosta att göra i Sverige. Två populära spaanläggningar är One & Only Spa och Arabella Spa.

Kapstadens bästa stränder

Sydafrikas huvudstad har många vackra stränder att bjuda på, den enda nackdelen är att det är ganska kallt i vattnet med en medeltemperatur omkring 12-15 grader. Däremot är det ju varmt och behagligt uppe på land och det finns gott om paradisstränder med kritvit sand och en fantastisk omgivning. Kapstaden har både stränder som passar för barnfamiljer och stränder som passar surfare och äventyrssporter med några av världens bästa vågor. Vill man klä av sig naken och gå på nudiststrand finns även den möjligheten.

Camp’s Bay Beach

Åker du till Kapstaden med mindre barn är denna strand perfekt. Camp’s Bay ligger i ett säkert område med mycket liv och rörelse. Sandstranden är välskött och det finns ett gott utbud av mysiga restauranger längs strandpromenaden.

Clifton Beach 

En vacker sandstrand som passar både familjer och ungdomar. Här väntar en kritvit sand med ett turkost vatten. Restauranger är det dock dåligt med vid denna strand, istället kan man handla av olika försäljare som går runt på stranden. Ta gärna med egen mat istället och njut av en härlig picknick på denna vackra paradisstrand

Bloubergstrand Beach

Denna strand är väldigt vacker, men tyvärr ofta även blåsig med låg temperatur i vattnet. Men vill man ha en vacker utsikt över Taffelberget och Lion’s Head är detta en strand för dig. Bloubergstrand passar även bra för dem som gillar vindsurfing och kitesurfing.

Muizenberg

Vill du lära dig att surfa ska du bege dig till Muizenberg Beach. Även stranden i sig är härlig med vit sand.

Boulders Beach

Har du drömt om att träffa pingviner och uppleva dem på nära håll? Då är Boulders Beach en strand för dig. Området runt stranden är skyddat och här bor en stor koloni pingviner, som promenerar runt i det vilda. Även stranden är vacker och sevärd i sig själv.

Shopping

Long Street finner man i hjärtat av Kapstaden och här finns ett brett utbud av affärer, barer och restauranger. Här gör man enkelt av med ett par timmar bara genom att strosa runt bland affärerna. På natten förvandlas området till en stor fest där man kan partaja och dansa på alla barer och nattklubbar ända fram tills morgonen därpå.

Canal Walk kan stoltsera med titeln ”Afrikas största köpcentrum”. Här finns över 450 butiker och 50 restauranger som kan underhålla vilken shopaholic som helst ett par timmar.

Cavendish Square bjuder på exklusiva och moderna butiker blandat med eleganta restauranger.

Waterfront bjuder på modern shopping och en prisnivå långt under den vi har hemma i Sverige. Här finns också akvariet Two Oceans där man kan spana in och lära sig mer om livet under havsytan i Atlanten och den Indiska oceanen.

Greenmarket Squere – Gillar du loppmarknader är detta en plats för dig. Här kan man fynda afrikanska souvenirer, väskor, hattar, smycken och allt man kan tänka sig. Tänk på att inte vara rädda för att pruta, det är nästan ett måste att göra om man ska hitta riktiga fynd. Denna marknad är öppen varje dag från måndag till fredag. 

Ta sig runt

Till fots

Vill man uppleva det genuina Kapstaden ska man ta sig runt till fots. Ett bra tips är att ha med en mobiltelefon som inte är den senaste, men som ändå har GPS.

Taxi

Vill man vara på den säkra sidan är det taxi som gäller. En kilometer inom staden kostar ungefär 8-10 rand och det är inte särskilt dyrt. Man ska dock tänka på att man verkligen åker med en auktoriserad taxi med skylt på taket.

Buss

Det finns två bussbolag som åker runt i Kapstaden, ett gammalt och ett nytt. De äldre är mer utbyggt och tar dig till fler platser även om det är långsammare. Det nyare är effektivt och smidigt, men åker endast till de mest populära ställena i Kapstaden.

Metrobana

Metron i Kapstaden är nybyggd och väldigt smidigt att använda. För att se mer information, priser, avgångar och deras hållplatser kan du gå in på: www.capemetrorail.co.za

BazBus

En klassisk hop-on/hop-off som går mellan 180 olika vandrarhem runt om i staden. BazBus riktar sig mot turister och därför är priserna mycket högre än vanliga bussar.

Hyrbil

Ska man åka runt mycket är det faktiskt en god idé att hyra bil. Vägarna är välskötta på de flesta ställen och det går smidigt att ta sig fram. Tänk på att det är vänstertrafik och att det ska ingå försäkring mot bilstöld, eftersom detta inte är något ovanligt i Kapstaden.

Bra att veta

Flygtid

Flygresan tar cirka 14-16 timmar beroende på flygbolag och vindar.

Tidsskillnad

 • När Sverige har sommartid är det ingen skillnad.
 • När Sverige har vintertid så är det +1 timme

Klimat

Kapstadens klimat är subtropiskt med varma temperaturer året om, men inte lika mycket regn som på andra tropiska ställen. Det är varmast mellan november och mars, då har Kapstaden en medeltemperatur omkring 20-30 grader. När vi har sommar i Sverige är det ”vinter” i Kapstaden, och då ligger temperaturen omkring 20 grader. Det regnar som mest från maj till september.

Prisnivåer i Kapstaden

Cirkapriser restaurang:

 • En enkel lunch: 60 SEK
 • Trerätters middag för två personer: 250 SEK
 • Coca Cola: 7 SEK
 • Lokal öl (50cl): 15 SEK
 • Vatten (33cl): 6 SEK

Cirkapriser butik:

 • Coca Cola: 5 SEK
 • Lokal öl (50cl): 10 SEK
 • Vatten (1,5L): 10 SEK
 • 75 cl vin: 40 SEK
 • Cigaretter (marlboro): 25 SEK

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar i Sydafrika, så tar svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om kortet

Befolkning

Det bor ungefär 4 miljoner invånare i Kapstaden. 

Språk

Engelska, Afrikaans, Zulu och andra lokala afrikanska språk. 

Valuta

Sydafrikanska Rand (ZAR). 

Eluttag

220 volt. För att ladda sina elprodukter krävs en brittisk adapter med tre piggar.

Kranvatten

Kranvattnet går bra att dricka i Kapstaden.

Du kanske också gillar