Johannesburg Reseguide

Home / Johannesburg Reseguide

 

Johannesburg (även känt som Jo’burg i folkmun) är en världsmetropol som bjuder på nästintill oändliga shoppingmöjligheter och ett paradis för alla som gillar fest och nöjesliv. Johannesburg har allt och lite till och här lever snuskigt rika personer sida vid sida med otroligt fattiga människor. ”Guldstaden” är ett måste för alla att besöka någon gång under sin livstid.

Denna reseguide är skriven av den svenske resebloggaren Alienchris

Sevärdheter och Saker att Göra i Johannesburg

Apartheidmuseet

Lär dig mer om Apartheidsamhället och vad som faktiskt hände. För oss som inte var med om det är det svårt att förstå vad som faktiskt skedde och hur livet såg ut för mörkhyade sydafrikaner. Apartheidmuseet visar upp historian om Apartheid och ger en nyttig och intressant historielektion.

Safari

Det finns flera resebolag i Jo’burg som arrangerar safari till de olika nationalparkerna i Sydafrika, bland annat Kruger National Park. Det går utmärkt att kombinera en resa med storstadsliv i Johannesburg och safari i nationalparker.

Soweto

En av världens största kåkstäder, som är hem åt en stor del av Johannesburg’s fattigaste befolkning. Det var även här som Nelson Mandela hade sitt hem där han växte upp, hans boende är idag ett museum och en populär sevärdhet i Jo’burg.

Wondercave

Sydafrikas tredje största grottkammare med ett djup på 60 meter. Grottan tros vara omkring 2.2 miljoner år gammal och bjuder på en spännande upplevelse.

Nattliv

Johannesburgs nattliv är livligt och utbudet är stort. Här finns många barer och många klubbar som har öppet ända in på småtimmarna. Klubbarna har olika teman och här finns alltifrån exklusiva klubbar och barer för rika personer till vanliga genuina barer där medelklassen och arbetarklassen samlas och umgås på kvällen.

Shopping

Sandton city shopping center

Här finns allt man behöver för en dag full av shopping. Sandton City Shopping Center ligger vid Nelson Mandela Square och har både internationella butiker och sydafrikanska butiker.

Adress: Sandton City, Johannesburg.

Neighbourgoods market

En avslappnad miljö med ett stort utbud av mat och dryck. Ett måste att besöka om man vill uppleva det lokala livet och det multikulturella Jo’burg.

Adress: 73 Jutta Street.

Afrikanska hantverksmarknaden i Rosebank

Ett utmärkt ställe för att köpa med sig ett par afrikanska hantverk hem. Här finns ett stort utbud av olika souvenirer som alla är gjorda för hand. På engelska heter marknaden – African Craft market of Rosebank.

Adress: Cradock Ave, Johannesburg 2121.

Rosebanks shoppinggalleria (Mall of Rosebank)

Här blandas exklusiva butiker med lokala butiker och vanliga butiker. Mixen gör så att Mall of Rosebank har något som lockar de flesta shoppingfantaster i Jo’burg. Här finns många unika affärer, som inte går att hitta i Sverige, eller Europa heller för den delen. Rosebanks shoppinggalleria är ett måste för dig som gillar shopping.

Adress: mellan Bath och Cradock AvenuesJohannesburg.

Finders Keepers market

En trevlig marknad som ligger nära Rosebanks shoppinggalleria. Här följer inte försäljarna efter en på samma sätt som på andra marknader och det är en mer rofylld atmosfär. Utbudet är stort och det finns även gott om afrikanska hantverk och souvenirer att köpa på denna marknad.

Adress: 50 Bath Avenue.

Ta sig runt

Till fots

Johannesburg är inte en stad som haft fotgängare i åtanke när man byggt staden och på många ställen är det svårt att ta sig fram till fots. Men det finns några undantag och det är runt omkring centrala Johannesburg under dagtid och Melville och Parkhurst, som är två härliga områden att utforska till fots.

Var försiktig om du går runt till fots i Johannesburg, håll koll på dina värdesaker. Se upp för bilar och

Minibussar

Är man äventyrlig av sig är minibussarna något man ska använda. Dessa används främst av lokalbefolkningen och det finns många saker att tänka på. För det första så går de inte vart man vill, utan de har sina egna rutter och man kan hoppa av när som helst på vägen. En resa med minibuss kostar ungefär 7.50 rand, som motsvarar ungefär det samma i svenska kronor.

Vi rekommenderar inte att man förlitar sig på minibussar ifall man inte är påläst, eller om man har bråttom. Som turist är det kanske mer värt att använda sig av ett annat transportmedel.

Det tar tid och övning att lära sig hur systemet fungerar, men en bra handrörelse att komma ihåg är ”ett pekfinger upp” tar dig till downtown.

Här är en guide med alla handrörelser som kan användas i Johannesburg för minibussar

Gautrain och Rea Vaya bus

Gautrain är perfekt att använda om man ska ta sig mellan Sandton, Rosebank eller Park Station. Det fungerar också smidigt när man ska ta sig till flygplatsen – O.R.Tambo airport. Rea Vaya bus är ett nätverk av bussar som är säkra och smidiga att använda. De sammanlänkar innerstaden med Soweto och andra förorter så som Auckland park.

Taxi

Taxi är dyrt, men säkert, speciellt om man planerar en vild festkväll på någon av alla barer och klubbar som finns i Johannesburg. Det kan vara svårt att få tag på taxi och det kan vara bra att ringa och boka en taxi i förväg. Tänk också på att avtala om pris samtidigt som du beställer en taxi.

ORANGE CABS tel. 0861 700 222, www.orangecab.co.za 
QUICK CAB tel. 0861 665 566, www.myquickcab.co.za
ZEBRA CABS  tel. 0861 105 105, www.zebracabs.co.za

Numera finns även UBER i Johannesburg, som erbjuder ett prisvärt och säkert alternativ till de andra taxibolagen.

Resa hit

Det finns inga direktflyg till Johannesburg från Sverige, men det går bra att flyga direkt från London eller Frankfurt. En tur och returbiljett kostar mellan 6000-10000 svenska kronor.

Det är oftast billigare att boka resan till Johannesburg på egen hand genom att boka hotell/boende och flygbiljetter separat.

Bra att veta

Flygtid

Flygresan tar cirka 13-16 timmar beroende på flygbolag och vindar.

Tidsskillnad

 • När Sverige har sommartid är det ingen skillnad.
 • När Sverige har vintertid så är det +1 timme

Klimat

Johannesburg är beläget uppe på en platå i östra Sydafrika cirka 1750 meter över havet. Klimatet i Johannesburg är torrt, förutom mellan perioden oktober till maj, då det är vanligt med regnskurar på eftermiddagen. Under sommarmånaderna ligger temperaturen omkring 27 grader och under vintertid på 20 grader. Klimatet är alltså väldigt behagligt året runt.

Prisnivåer i Johannesburg

Cirkapriser restaurang:

 • En enkel lunch: 60 SEK
 • Trerätters middag för två personer: 250 SEK
 • Coca Cola: 7 SEK
 • Lokal öl (50cl): 15 SEK
 • Vatten (33cl): 6 SEK

Cirkapriser butik:

 • Coca Cola: 5 SEK
 • Lokal öl (50cl): 10 SEK
 • Vatten (1,5L): 10 SEK
 • 75 cl vin: 40 SEK
 • Cigaretter (marlboro): 25 SEK

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar i Sydafrika, så tar svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om kortet

Befolkning

Det bor ungefär 4-5 miljoner invånare i Johannesburg. 

Språk

Engelska, Afrikaans, Zulu och andra lokala afrikanska språk. 

Valuta

Sydafrikanska Rand (ZAR). 

Eluttag

220 volt. För att ladda sina elprodukter krävs en brittisk adapter med tre piggar.

Kranvatten

Kranvattnet går bra att dricka i Johannesburg.

Du kanske också gillar