Godahoppsudden

Home / Godahoppsudden

 

Godahoppsudden är både Sydafrikas och hela kontinenten Afrikas sydligaste punkt. Här möts de två strömmarna Bengualströmmen (Atlanten) och Aghulaströmmen (Indiska Oceanen).

Udden rundades och upptäcktes först år 1488 Bartolomeu Dias, som var en portugisisk sjöfarare. Han var dock inte den första att runda Godahoppsudden, utan man har hittat kinesiska kartor och anteckningar från 1300-talet, men eftersom att historien vi lär oss i Europa är skriven ur ett europeiskt perspektiv har man tilldelat Bartolomeu Dias äran till upptäckten av Godahoppsudden. Denna upptäckt förändrade världshandeln i slutet av 1400-talet och början av 1500-talet. Upptäckten var viktig för det Ostindiska kompaniets framfart eftersom detta gjorde det möjligt att ta sig till andra länder på ett smidigare sätt.

1652 grundade Ostindiska Kompaniet en bunkringshamn vid udden, detta var en viktig händelsepunkt i Nederländernas historia och framgångar inom världshandeln.

Från början hette Godahoppsudden ”stormarnas udde”, men den portugisiske kungen Johan II tyckte inte att namnet var passande och valde istället att döpa om den.

Historien om Godahoppsudden

Sjöfararna ville ha en enklare väg till Indien för att frakta handelsvaror, och därför bestämde sig Bartolomeu Dias att försöka runda Sydafrika, under denna sjötur fann han Godahoppsudden, som innebar att det nu var möjligt att åka runt Afrika via sjövägen till Indien.

Denna upptäckt har varit otroligt viktig för Europa och dess framfart inom världshandeln.

Idag är området ett stort naturreservat där många vilda djur lever och går runt helt fritt. Några av djuren som man kan få syn på vid udden är: apor, zebror, antiloper, hjortar och även strutsar. Det är också många turister som kommer hit årligen för att se Sydafrikas och Afrikas sydligaste punkt samtidigt som man får en inblick i en historisk plats. Här finns även ett gammalt fyrtorn som byggdes i mitten av 1800-talet, som bjuder på en fantastisk utsikt. När det är kallt väder kan man se ända bort till Kapstaden från fyrtornet.

Bra att veta

Det kostar en liten entréavgift för att få åka till Godahoppsudden och det gäller att åka hit tidigt på morgonen ifall man vill undvika mycket folk. Framemot klockan 10-12 är det mycket folk som kommer hit med guidade turer och är man ute efter att fotografera, så är det alltså bättre att åka hit tidigt.

Du kanske också gillar