Home / Fakta om Sydafrika

 

Fakta Sydafrika

Sydafrika ligger längst ner i Afrika och gränsar till Namibia, Botswana, Zimbabwe, Moçambique, Lesotho och Swaziland. Sydafrika har en av Afrikas bästa ekonomier och är på sina håll ett mycket utvecklat land samtidigt som det på andra håll ligger långt efter det moderna samhället. Klasskillnaderna i landet är enorma och medans vissa nästintill badar i pengar, lever andra på gatan.

Landet blev självständigt den 27 april 1910 från Storbritannien, men det var först efter många års kamp alla medborgare hade samma rättigheter. Apartheidregeringen avskaffades först under 90-talet efter många år av protester och oroligheter där den mörkhyade delen av befolkningen krävde lika rättigheter för alla.

Sydafrika är ett fantastiskt land med en fascinerande kultur och natur. Även om landet har en mörk historia bakom sig, så går landet mot ljusare tider.

I Sydafrika finner man hela 20 nationalparker, bland annat Kruger National Park, Mapungubwe National Park, Taffelberget och Karoo National Park. Här finns en imponerande biologisk mångfald, som bland annat innefattar ”the big five”, som bland annat kan ses i Kruger National Park.

Sydafrika har varit bebott av hominider i mer än fyra miljoner år. Av den moderna människan Homo Sapiens har man hittat spår så långt tillbaka som 500 000 år. De första invånarna i Sydafrika tillhör folkslaget ”Khoisanfolket”. Landet har alltså en väldigt lång historia bakom sig att utforska. De första kolonisatörerna hittade Sydafrika i slutet av 1400-talet, vilket också var början på det moderna Sydafrika som vi ser idag.

Huvudstad: Kapstaden (lagstiftande), Pretoria (administrativ) och Bloemfontein (Rättslig).

Största stad: Johannesburg.

Befolkningsmängd: Cirka 53 miljoner invånare.

Religion: Kristendom, cirka 80 % anser sig vara kristna. 15 % anser sig inte tillhöra någon religion och övriga procent delas mellan övriga världsreligioner.

Språk: Afrikaans, Engelska, Zulu och en rad andra lokala språk.

Valuta: Rand.

Tidszon: UTC +2.

  • Svensk tid – 1 timme

Nationaldag: 27 april.

Nationalsång: ”Sydafrikas nationalsång

FlaggaSydafrikas flagga

Topografi:

Högsta punkt – Mafadi, 3450 meter över havet.

Längsta flod – Oranjefloden, 1860 kilometer lång.

Landskod: ZA.

Landsnummer: 27.