Durban Reseguide

Home / Durban Reseguide

 

Durban är en av Sydafrikas äldsta städer och kanske också en av Sydafrikas härligaste städer. Atmosfären i Durban är fantastisk och här finns något för alla, alltifrån shopping till stränder och aktiviteter för hela familjen.

Sevärdheter och Saker att göra i Durban

The golden mile

En underbar strandremsa som sträcker sig från South Beach (uShaka marine world) till Suncoast Casino vid den norra delen av the golden mile. Promenera, cykla eller åk rollerblades längs denna vackra strandpromenad.

Mini town

Känn på hur det är att vara Godzilla och vandra runt bland skyskrapor och höghus i miniformat. En kul upplevelse både för barnen och vuxna.

Lär dig att surfa

Durban är känt för sina stränder och sin surfing. Det är därför ett utmärkt tillfälle att lära sig att surfa när man är i Durban.

Wave rider

Vill du inte surfa ute till havs? Gå till the Wave Rider och se hur länge du klarar att surfa på de artificiella vågorna.

Umgeni river bird park

En fågelpark som är mycket uppskattad av barnen, men också av äldre besökare. Umgeni River Bird Park är hem åt över 900 fåglar, varav 180 olika arter.

Jumma moskén

Detta är den södra hemisfärens största moské och även Durbans äldsta. Moskén ligger på Grey street och bjuder på en vacker arkitektur både på insidan och utsidan.

”The sardine run”

Varje år mellan juni och juli simmar flera miljarder sardiner utanför Sydafrikas östkust. Detta lockar ett stort antal delfiner, hajar och valar som vill mumsa i sig dessa resande sardiner. Det bästa är att följa med ut på båttur eller att hyra en egen båt för att se spektaklet på nära håll.

The Wheel

Durbans shoppingcenter The Wheel har över 140 butiker och 12 biografer plus ett antal restauranger och caféer. Den översta våningen i köpcentret är utformat som en marockansk by. Här finns även ett enormt pariserhjul som är värt en åktur.

Hoppa på en färgglad rikshabuss

Dessa färgglada rikshabussar har inget tak och låter dig njuta av solen samtidigt som du åker förbi alla stora turistattraktioner i Durban. En utmärkt möjlighet att kombinera sol med sightseeing.

Ridtur längs stranden

En annan populär aktivitet är att åka på ridtur längs stranden. En rolig upplevelse för hela familjen, eller en romantisk ridtur i solnedgången för par.

Dykning

Det marina djurlivet omkring Sydafrikas östkust är rikligt och färgglatt. Åker man till Durban är det ett utmärkt ställe att testa på Scuba Diving. Det finns flera dykskolor och företag som arrangerar guidade dykningsturer.

Tågresa genom dalen med 1000 kullar

Upptäck dalen med 1000 kullar och få fantastiska vyer över det vackra landskapet. Hoppa av tåget och besök en genuin by och lär känna den lokala KwaZulu-kulturen.

Inanda Mountain

Här får man utan tvekan Durbans mest spektakulära vy över staden och det närliggande landskapet. Inanda Mountain ligger cirka 50 minuters biltur ifrån staden.

Zorbing

En av Durbans nyare aktiviteter som passar hela familjen. Zorbing är otroligt roligt och innebär att man åker nerför en kulle i en stor boll av genomskinlig plast. Zorbing kommer ursprungligen från Nya Zeeland, men har snabbt blivit populärt världen över.

Sol och bad

Durbans bästa stränder hittar du längs The Golden Mile. Dessa stränder är riktiga paradisstränder med finkornig sand. Längs stränderna finns även ett bra utbud av aktiviteter och restauranger. Ett annat plus är att det nästan alltid är 25 grader plus i vattnet.

Ta sig runt

Hyrbil

Hyrbil är det bästa transportmedlet när man åker till Sydafrika och Durban är inget undantag. Att hyra en egen bil underlättar väldigt mycket och det är dessutom billigt med bensin. Det finns gott om ställen som hyr ut bilar.

Buss

Durban har ett helt okej nätverk av bussar och de går frekvent och till de flesta områdena i staden. Buss är ett billigt alternativ, men inte de bästa alternativet ifall man har bråttom.

Taxi

Taxibilar finns det gott om och de flesta använder sig av taxameter. Det är ett säkert alternativ och billigt jämfört med Sverige, men ska man åka runt mycket är det bättre att hyra en egen bil.

 • East Coast Cabs,ph: +27826327410
 • AAVIP Chauffeur taxi cabs,ph:+27 (0)31 5395032,cell +27786727781
 • Umhlanga Rocks Taxis (Ucabs), ph: +27 (0)31 561-1846
 • Eagle Taxi’s, ph: +27 (0)31 337-8333
 • Zippy Cabs, +27 (0)31 202-7067
 • Mozzie Cabs, +27 (0)31 303-5787

Rickshaw

Ett roligt sätt att ta sig runt, men kanske inte så smidigt. Sätter du dig i en rickshaw så tänk på att det lutar bakåt och det är lätt hänt att saker som ligger i dina byxfickor trillar ut.

Bra att veta

Flygtid

Flygresan tar cirka 14-16 timmar beroende på flygbolag och vindar.

Tidsskillnad

 • När Sverige har sommartid är det ingen skillnad.
 • När Sverige har vintertid så är det +1 timme

Klimat

Klimatet i Durban är behagligt året runt, både i luften och i vattnet. Medeltemperaturen ligger omkring 23-25 grader året runt. Det regnar mest från Oktober till Mars, så den bästa tiden att åka till Durban är mellan april och september.

Månad Max. temperatur Min. temperatur Vatten temperatur Soltimmar Regndagar
Januari 27 20 26 6 16
Februari 27 20 26 7 14
Mars 27 19 26 7 14
April 26 17 25 7 9
Maj 24 14 24 7 5
Juni 23 11 23 7 3
Juli 22 11 22 8 4
Augusti 23 12 22 7 6
September 23 15 22 6 10
Oktober 24 16 22 6 15
November 25 18 24 6 17
December 26 19 25 7 16

Prisnivåer i Durban

Cirkapriser restaurang:

 • En enkel lunch: 60 SEK
 • Trerätters middag för två personer: 250 SEK
 • Coca Cola: 7 SEK
 • Lokal öl (50cl): 15 SEK
 • Vatten (33cl): 6 SEK

Cirkapriser butik:

 • Coca Cola: 5 SEK
 • Lokal öl (50cl): 10 SEK
 • Vatten (1,5L): 10 SEK
 • 75 cl vin: 40 SEK
 • Cigaretter (marlboro): 25 SEK

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar i Sydafrika, så tar svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Läs mer om Bank Norwegian kreditkort

Befolkning

Det bor ungefär 3 miljoner invånare i Durban. 

Språk

Engelska, Afrikaans, Zulu och andra lokala afrikanska språk. 

Valuta

Sydafrikanska Rand (ZAR). 

Eluttag

220 volt. För att ladda sina elprodukter krävs en brittisk adapter med tre piggar.

Kranvatten

Kranvattnet går bra att dricka i Durban

Du kanske också gillar