Home / Bra att veta

 

Affärstider

Butikerna i Sydafrika har oftast öppet mellan 09.00 till cirka 17.00/18.00 måndag till fredag. I stadsområdena så har butikerna ungefär samma öppettider under helgen som under veckodagarna, men utanför stadsområdet så får man vara beredd på att de stänger tidigare. Under söndagarna så har butikerna i stadsområdena öppet från cirka 10.00 och stänger igen vid 15.00 eller 16.00. 

Dricks

På restauranger och barer så är cirka 10-15% standard på vad man brukar dricksa, om servicen varit bra såklart. Det finns många platser runt om i Sydafrika där man kan visa sin uppskattning genom att dricksa, t.ex. taxi chaufförer, parkeringsvakter, väskbärare och reseguider. Genom att ge dricks när någon har gjort ett bra jobb, så gör det i sin tur att servicen förbättras i Sydafrika.

Dricksvatten

Det är relativt säkert att dricka kranvattnet på flera ställen i Sydafrika, men det kanske är bättre att ta det säkra före det osäkra när man är på semester. Runt om i Sydafrikas olika städer och öar så finns det matbutiker som säljer mineralvatten på flaska och dunk, med eller utan kolsyra.

I stora städer håller dricksvattnet generellt en hög standard och även om man väljer vatten på flaska annars, så går det utmärkt att borsta tänder och laga mat med vattnet från kranen.

Språk

Sydafrikas officiella språk är afrikaans som är en blandning av nederländska och engelska. Här talas det även mycket engelska och flera bantuspråk som xhosa, zulu, ndebele, swazi, pedi, sydsotho, tswana, venda och thonga. 

Tidszon

UTC +2.

  • Plus 1 timme svensk vintertid.
  • Plus 2 timmar svensk sommartid.

Allmän transport

Trots de långa avstånden i Sydafrika, så finns det flera alternativ med bra transportmedel för den som vill resa runt. Här erbjuds ett bra nätverk av kollektivtrafik, bra utbud av hyrbilar och ett bra nätverk av inrikesflyg.

Tåg är ett bekvämt och snabbt transportmedel som erbjuder en härligt utsikt över Sydafrikas landskap. Med tåg kan man ta sig till städer som Johannesburg, Bloemfontein, Kapstaden, Durban och Port Elizabeth. Det finns olika standard av biljetter att köpa, från budget till lyx. 

Det absolut billigaste sättet att ta sig runt på är med buss, som även är populärt bland lokalbefolkningen. I Sydafrika finns det flera olika bussföretag som erbjuder både budget och lyxresor för sina kunder. Ett tips är att se till att välja bussföretaget med omsorg, då alla inte har lika bra rykten och omdömen. 

Kreditkort och pengar

I Sydafrika så accepteras kreditkort som MasterCard och VISA i stor utsträckning, men räkna inte med att de accepteras överallt, så det kan vara bra att ha med sig lite kontanter när man ska handla. 

Det finns gott om bankomater i Sydafrika och de brukar inte heller vara några problem med bankomater ifall man nu inte befinner sig ute på vischan. Därför finns det heller ingen anledning till att växla pengar i förväg. Det är både billigare och smidigare att ta ut pengar på plats i lokal valuta.

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar i Sydafrika, så tar svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om kortet

Shopping

Sydafrika erbjuder mycket bra och billig shopping, speciellt för den som kan pruta. Här finner man det mesta, alltifrån lokala hantverk till exklusiva designerkläder. Runt om på Sydafrikas olika marknader finner man många lokala varor, så som hantverk, konstverk, tyger, accessoarer och mycket mer. Söker man en mer varierad och lyxig shopping så ska man utan tvekan bege sig till Kapstaden eller Johannesburg, som är Sydafrikas bästa städer för shopping.

När det kommer till att pruta i Sydafrika så är det bra att börja pruta på hälften av det pris som försäljaren begär, säljaren ger dig oftast ett pris som är mycket högre än vad som han/hon kan tänkas sälja för egentligen. Men sedan får man även tänka på att det är detta som de lever på, så man kanske inte ska vara allt för snål heller. 

Älskar man guld, bling och diamanter så är det läge att köpa det här då Sydafrika är en väldigt stor exportör inom just den branschen. Det är här som diamanter är billigast i världen, vilket gör att det finns goda chanser att fynda vackra och exklusiva smycken.

Valuta i Sydafrika

Sydafrikanska Rand (ZAR).